De oudhollandsche bliksemdetector

Waar zouden we zijn zonder de buienradar, mirakel van moderne digitale techniek? De website  die ons regen en bliksemschichten en nog meer atmosferische fenomenen al op grote afstand laat zien?

SAMSUNGEr is een alternatief, en ik gebruik hem nog heel soms, in een nostalgische bui: mijn oudhollandsche bliksemdetector. Vanavond dus nog. Men neme: een radio met langegolfontvangst. (Middengolf kan ook.) Stem hem af zodat-ie net níet op een zender staat. Is er onweer in de buurt, dan weerklinkt een enorm geknetter uit de luidspreker als zich binnen een straal van vele tientallen kilometers een bliksemflits ontlaadt.

Het wrakke kampeerradiootje dat ons vele zomervakanties heeft geïnformeerd via de inmiddels verdwenen wereldomroep functioneert voor dit doel uitstekend. Het leuke is: je komt er plotseling achter dat langs, door velen lang vergeten, communicatiekanalen zoals 20140407_onweerde lange golf nog doodgewoon radio wordt gemaakt. Een Franstalig hoorspel, fijne countrymuziek, een barok muziekje, nieuws in het Duits, en de onbegrijpelijke fluittonen die radiografisten in oorlogsfilms door hun koptelefoons hoorden.

Vanavond hoor je op de lange golf tussen de uitzending soms het geknetter van de enorme vonkgenerator van Moeder Natuur. Ja jongelui, zo ging dat vroeger, toen er nog geen buienradar bestond.

 

Share