Eigen land

Nee, geen betoog over ‘eigen land eerst’, want zo werkt het niet wat mij betreft. Maar Nederland is als vakantieland zeer de moeite waard. Daar kwamen we onlangs opnieuw, en min of meer per ongeluk achter.

Er werd door omstandigheden een ruwe streep gezet door onze ambitieuze plannen om per camper door Scandinavië te trekken. We hebben het omgezet in een camperreisje door eigen land. (Met een minuscuul uitstapje over de landsgrens, naar de Achelse kluis.)

En dan kom je er opnieuw achter dat Nederland gewoon een heel aardig en vriendelijk land is. Met een verbazend netwerk fietspaden. Vaak kleine landbouwweggetjes, oude kerkpaden en dergelijke, ver van het snelverkeer en door prachtig groen. Soms, heel soms langs een drukke weg.

Oude vestingwerken (Zeeuws Vlaanderen!), weidse vergezichten, duinen, heidevelden, aardige kleine musea, kunst in de publieke ruimte, bezienswaardige gebouwen – ze zijn er in overvloed. En men spreekt er Nederlands, dat kan heel praktisch zijn.

Advies: fiets vaker een knooppuntenroute. Genoeglijk en gezond!

Het camperen bevalt ons in ieder geval, dat is ook duidelijk geworden. Dat is mooi, want als pensionado hebben we daar nu genoeg tijd voor…

Share