“Updating is free of charge”

Stel, u krijgt een e-mail of een brief van een Europese internationale bedrijvengids (“business guide”) met het verzoek de gegevens van uw bedrijf door te geven. ‘Company Data Control’. Er staat duidelijk boven “updating is free of charge”. Een keurig formulier, een logo met sterren in een cirkel dat doet denken aan het logo van de EU. Dus u denkt: dat zit wel goed. Maar schijn bedriegt. Wees ernstig op uw hoede. Dit ogenschijnlijk ‘gratis’ aanbod kan heel veel geld kosten.

Ik had recent twee van dergelijke mails in de mailbox, van Europe Business Guide en van EU Business Register.  Met een formulier erbij (in pdf) met het vriendelijke verzoek in te vullen, te ondertekenen en te retourneren. Het formulier suggereert dat het gaat om simpele gegevenscontrole (‘data control’). Zie foto’s onderaan deze pagina.

Beide gidsen zijn onderdeel van EU Business Services Ltd., een firma die er alles aan doet zich onvindbaar te maken. De websitegegevens (WHOIS) zijn afgeschermd en een adres of een KvK-inschrijving is niet te vinden. Alleen een postbus, resp. in Utrecht en een postcode in Zeist, maar de firma werkt internationaal.  

Bijna 1.000 euro per jaar

Ik had gedacht na mijn pensionering wat minder last te hebben van acquisitiefraudeurs, maar nee… Ik heb een mailadres met ‘info@…” en ik vermoed dat deze bedrijvengidsen vrij willekeurig mails sturen naar info-mailadressen. Ik heb veel ervaring met dit soort ‘gidsen’. Daarom ging mijn blik rechtstreeks van het opbeurende en dikgedrukte ‘free of charge’ naar de grijze brij van minuscule lettertjes onderaan het document. ‘Hidden in plain sight’ staat daar geschreven dat je een contract aangaat voor een vermelding op een website die je bijna 1.000 euro per jaar kost, en dat dan meteen drie jaar lang. Ik heb trouwens niet het idee dat veel mensen bedrijfsinformatie zoeken via deze websites… Kortom: acquisitiefraude.

Wat kunt u doen? In de eerste plaats het formulier niet tekenen en niet terugsturen natuurlijk. Wat wél kan is een brief sturen waarmee u zich bij toekomstige pogingen tot ‘acquisitie’ in een juridisch sterkere positie manoeuvreert. Zie voorbeeldbrief hier (derde brief).

Share