Reclame maakt mooier dan het is

Open deur. De reclamewereld heeft tot doel dingen prima te presenteren. Soms is dat anders dan de werkelijkheid.

Zo maakt autobedrijf Volvo dezer dagen televisiereclame voor de nieuwe V60. Ongetwijfeld een puik voertuig. Ziet er best goed uit, eerlijk is eerlijk.

Van Groningen onderweg naar Göteborg?

Van Groningen onderweg naar Göteborg?

Zoals in autoreclames gebruikelijk zien we het glimmende voertuig in allerlei omgevingen langszoeven, terwijl de talloze voordelen onderin beeld worden opgesomd. Zoals op deze still uit het spotje: de auto gaat moeiteloos van Groningen naar Göteborg, zo luidt de claim in het onderschrift. Ik geloof het zonder meer.

Alleen niet over deze weg. Dit is een doodlopend landweggetje op het schiereiland Helnaes, aan de zuidkant van het Deense eiland Fyn. Op de achtergrond is een vuurtoren zichtbaar, het Helnaes Fyr. Daar eindigt de weg. Er is een parkeerterreintje, er staan wat gebouwtjes, en de enige mogelijkheid is rechtsomkeert. Of hooguit plons. Als je van Groningen naar Göteborg rijdt en je komt over déze weg, dan is de satellietnavigatie die Volvo bij z’n auto levert echt volkomen van slag. Of…


Grotere kaart weergeven

(Terzijde: ik herkende het doordat we in 2008 in de directe omgeving, op de Aa strand-camping hebben gekampeerd en een fietstocht naar deze vuurtoren hebben ondernomen. Mocht u ooit in de buurt komen; het is daar écht prachtig.)

Share