Brugge

101_0878_1600px

Monument Guldensporenslag

De hele historische binnenstad van de West-Vlaamse stad Brugge is Unesco-werelderfgoed.
Wij waren er een paar daagjes uit, naar Brugge dus, en dan snap je de keuze van Unesco. Veel gotiek en wat gotisch lijkt, is in de 19e eeuw in neogotische stijl neergezet. En dat is gotiek in de overtreffende trap.
Meest onverwacht: een monument ter nagedachtenis aan de Guldensporenslag in 1302(!) Een bombastisch neogotisch standbeeld, dat beoogt Jan Breydel en Pieter De Coninck, de helden van de Guldensporenslag, te eren. Het staat op de Grote Markt, tegenover het Belfort.
Wat was daar dan zo onverwacht aan? Wel, we troffen het. 11 juli is de dag van de slag, de Feestdag van Vlaanderen en om die reden was het monument eerder die dag voorzien van een vorstelijke bloemenhulde. Er zullen vrijwel zeker toespraken hebben geklonken. De voet van het monument was overdekt met kransen en bloemenstukken met linten. Dat er een bloemstuk van Vlaams Belang bij lag verbaasde niet. Maar ook gemeentebestuur, provincie West-Vlaanderen en vele andere maatschappelijke organisaties herdachten dat meer dan zeven eeuwen geleden Vlaamse gildebroeders een professioneel Frans ridderleger in de pan hakten. Voor de liefhebbers: lees het boek van Hendrik Conscience er nog maar eens op na.
Verder: lekker rondgeslenterd, rondvaart op de grachten gedaan. Ontdekking: de tientallen godshuizen in Brugge. (Wij zouden zeggen: ‘hofje’.) De binnentuinen van de godshuizen zijn vaak toegankelijk voor het publiek en vormen een oase te midden van rondslenterende toeristen, aapjeskoetsiers, chocolade-, kant- en souvenirwinkels en verder alles wat bij een moderne toeristische trekpleister hoort.
En voorts: een zonnig fietstochtje naar het nabijgelegen Damme door het zomerse West-Vlaamse land. En genoten van de Vlaamse cuisine natuurlijk.

101_0958_1600pxGa er eens kijken, zou ik zeggen. In persoon of via Google Streetview. Mocht u zich trouwens afvragen, als de nieuwe beelden van Streetview online staan, wie die fotograferende toerist is met dat grijze haar? Nou,raad eens?
Foto’s: klik hier!

Share