Een bijdrage aan de wetenschap

Kun je geheel onverhoeds worden geconfronteerd met deelname aan een wetenschappelijk onderzoek? Het was voor mij ook een hele verrassing, maar…

Laat ik bij het begin beginnen. Vorige week brachten mijn wederhelft en ik een vrij weekje door in een vakantiehuisje in Sint Maartensvlotbrug. Aan de Noord-Hollandse kust, niet ver van Schagen. En samen met de kleinkinderen. Gezellig!

Wat doe je in zo’n week? Lekker uitwaaien aan het strand, leuke dingen doen met de kleinkinderen, spelletjes, knutselen, uitstapjes. Niet ingewikkeld, gewoon erg leuk.

Ja maar dat wetenschappelijk onderzoek dan? Dat ligt soms op straat. Of, in dit geval: het liep op het strand.

In de late winter wordt het Noord-Hollandse strand nauwelijks bezocht door badgasten, maar flora en fauna zijn er natuurlijk wel. Er waren heel wat drieteenstrandlopers, een grappig vogeltje dat zijn voedsel zoekt waar de laatste golfjes het stand bereiken. Ze rennen in groepsverband mee op het ritme van de golven en pikken naar kleine diertjes die door de zee worden aangevoerd of die zich schuilhouden in het zand.

Eén strandloper trok mijn aandacht. Had die nou allemaal kleurige ringetjes om zijn poot, net als een ervaren festivalbezoeker? De beelden die ik van de vogel maakte lieten geen ruimte voor twijfel. (Geheel terzijde: mijn Panasonic Lumix FZ-200 heeft een zoombereik dat overeenkomt met een telelens van 600mm. Maar minder zwaar en minder duur, en bijna even goed als… Sorry, ik dwaal af…)

Een vogel heeft natuurlijk niet voor de lol allemaal ringetjes aan z’n poot. Een kleine googeltoer en enkele andere omzwervingen later kreeg ik een enthousiaste e-mail van de bevlogen projectleider van een wetenschappelijk onderzoek naar de drieteenstrandloper. (Op z’n, ongetwijfeld vrije, zaterdag!) Onder toevoeging van enkele artikelen deed hij mij het verzoek om de waarneming van de geringde strandloper in te voeren op een website. Kleine moeite…

Er is maar één strandloper met deze kleurencombinatie aan z’n pootjes. Daardoor weet  ik nu dat ‘mijn’ strandloper in de wetenschap de naam Y3RYGG draagt, op 5 augustus 2016 is geringd op Griend en daarna vaak op Griend, maar ook in Noordwijk, Katwijk en Schoorl is gesignaleerd.

Ik heb helemaal niks tegen vogels, maar ik hoor absoluut niet tot de ornithologische hobbyisten die gewapend met vervaarlijke telescopen hun waarnemingen in het veld doen en daarbij hopelijk ook bijdragen aan dit soort biologisch onderzoek. Ik ben meer een toevallige voorbijganger. Maar, zo schreef de projectleider: ‘De bijdrage aan de wetenschap van jou en andere “toeristen” is geen geringe. Ik ben er voor mijn gegevens voor een belangrijk deel van afhankelijk.’

Dat is dan toch mooi, dat je als gewone burger onverwacht aan wetenschappelijk onderzoek kunt meedoen.

Dus: zie je ooit een vogel met onalledaagse ringetjes aan zijn poot: noteer plaats, datum en tijdstip, maak een foto als het even kan… Google is je vriend, de onderzoeksinstituten verwijzen zo nodig wel door naar de juiste onderzoeker en vóór je het weet heb je je steentje aan de wetenschap bijgedragen. Mooi toch?

Share