Kleedingmagazijn

Op de een of andere manier zijn houten kledinghangers artefacten die van generatie op generatie overgaan. Ze hebben zelfs soms een beetje een persoonlijkheid. Want vooroorlogse kledingwinkels drukten duidelijk naam, adres en telefoonnummer af. In onze collectie onder meer exemplaren van het reeds lang verdwenen Kleedingmagazijn ‘De Gunst’ in Den Haag, kledinghangers van (voluit) C&A Brenninkmeijer (ook voor heerenkleeding) – dat werk.

Een tijdje terug overleed mijn schoonmoeder op 90-jarige leeftijd. Verdrietig natuurlijk. Haar huisje hebben we leeg opgeleverd aan de woningbouwvereniging en zoals dat gaat – in de boedel vind je toch altijd wel onverwachte zaken.

Zo vonden we een houten kledingborstel met de naam van een kleermaker in Dordrecht. Een beetje in de stijl van die kledinghangers. L.J. Schreuders & Zoon, Kleeding naar Maat. Moeilijk te zeggen hoe oud het ding is, maar een datering in het interbellum lijkt een goede gok. Telefoonnummer van vier cijfers. Op het adres herinnert volgens Google Streetview nu niets meer aan een kleermakerij. Maar het is een grappig borsteltje. Met – merkwaardig – een scharniertje.

 

 

Want, net als de Transformers uit de tekenfilm blijkt de borstel in een oogwenk te kunnen veranderen: het is namelijk óók een kledinghanger. Een ding met een dubbelfunctie. We zouden het nu een gadget noemen of wie weet een live hack, vernuftig is het zeker. En zo leven kleermakers L.J. Schreuders & Zoon, en al die andere kleedingmagazijnen voort in hedendaagse garderobekasten.

Vooroorlogse kwaliteit? Dat begrip gaat zéker op voor ogenschijnlijk onbetekenende zaken zoals kledinghangers. Onverwoestbaar!

 

Share