Nepnieuws!

Een boze burger belandt via een omweg in mijn twittertijdlijn. ‘Zo worden EU-parlementariërs slapend rijk… Weg met EU!’

Alles in schreeuwerige hoofdletters. Met foto’s van slapende vergaderaars, om deze ernstige misstand aan de kaak te stellen.

Ik kan de manier van redeneren niet zo volgen. Er is echt wel wat op de EU aan te merken, maar intussen brengt de EU ons al zeventig jaar vrede en welvaart. Het sterkste economische samenwerkingsverband ter wereld, waar de Nederlandse economie aantoonbaar de vruchten van plukt. Door tegenstanders afgeschilderd als dictatoriale moloch, maar intussen democratischer dan veel van de clubjes die ‘weg met de EU’ roepen. Met 28 landen, 28 regeringen, 28 nationale parlementen, de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europarlement is de besluitvorming weliswaar complex, maar zeer gedegen. De EU kan niets besluiten zonder instemming van de lidstaten. Leest u zich maar eens in.

De bewering dat Europarlementariërs tonnen verdienen klopt ook al niet. Nog geen ton per jaar, net iets meer dan Tweede Kamerleden. Een keurig inkomen voor een hardwerkende parlementariër..

En wie zijn de slapende ‘Europarlementariërs’ op de foto’s dan wel? Zoals altijd: Google is onze vriend.

Het bericht is inmiddels meermalen geretweet en boze reageerders zijn het met de afzender eens. ‘Allemaal vergassen,’ meent één reageerder zelfs.

Ik ben zo beleefd geweest de identiteit van de twitteraar te blurren. Zijn politieke voorkeur is, aan zijn twittertijdlijn te oordelen, populistisch rechts. Wat me zorgen baart is vooral hoe deze twitteraar en vele anderen, klakkeloos en kritiekloos deze baarlijke nonsens verspreiden.


Foto:

Share