Spreekbeurt

Menigeen zal met gemengde gevoelens terugdenken  aan het fenomeen ‘spreekbeurt’. De lagere school die ik bezocht deed niet aan spreekbeurten. Je leerde vooral luisteren. Spreekbeurten waren er pas op de middelbare school. 

Mijn eerste spreekbeurt deed ik in de brugklas, samen met een klasgenoot. Het onderwerp: antieke auto’s. Wij wisten er eigenlijk niet zo veel van. Gewapend met een kleurrijk autoboek uit de openbare leeszaal bereidden wij het voor. In mijn herinnering hebben we, strak van de spanning,  klasgenoten verveeld met mededelingen over aantallen cilinders en boring en slag van de eerste auto’s, informatie die mijn hart tot op de huidige dag niet sneller doet kloppen. 

Mijn bedrevenheid in het spreken in het openbaar is gelukkig wel wat doorontwikkeld sinds die tijd. Het plezier erin ook. 

Een collega tagde me op Facebook, zo van ‘iets voor jou’? De tag hoorde bij een bericht van Explore-the-north, een cultureel festival in Leeuwarden. Dit jaar organiseert men als onderdeel van Lân fan Taal en  de Culturele Hoofdstad een heus spreekbotenfestival en daar waren kandidaten voor nodig. Spreekbeurten op een boot, vandaar een festivalnaam met een kwinkslag. 

Om een lang verhaal kort te maken: in de avond van 3 februari 2018 houd ik een spreekbeurt van een half uur op een boot in de Prinsentuin in Leeuwarden. Er zijn aardig wat onderwerpen waarover ik een halfuurtje zou kunnen bomen, maar om het lokaal te houden heb ik gekozen voor de geschiedenis van de Leeuwarder ziekenhuizen. 21.00 uur, Salonboot Gaasterland aan de Prinsentuin. Kosteloos. Wie komen wil, die kome! 

Share