Speldjes van de Holland America Line

De familie Mostert in het heetst van de strijd.

De familie Mostert in het heetst van de strijd.

Met een luxe cruiseschip naar Noorwegen… De MS Rotterdam nog wel, van de Holland America Line. De eerste week van september voeren we fjord in, fjord uit. In het goede gezelschap van mijn moeder (84), mijn broer en zus, en de echtgenoten. Een bijzonder en gedenkwaardig familie-uitstapje, laat ik het zo maar uitleggen. Bijzonder, om min of meer in de samenstelling van je ‘oude’ gezin samen op stap te gaan.

De cliché’s klopten. Noorwegen is indrukwekkend. HAL-vlaggenschip de MS Rotterdam – goed voor ruim 1.400 passagiers en 600 bemanningsleden – is in zo’n fjord tussen de rotswanden een nietig notendopje. (Toen in het Geirangerfjord een tweede cruiseschip binnenvoer met een capaciteit van meer dan 3.000 passagiers werd ‘onze’ zeereus nóg nietiger.) Wie nooit op een cruise is geweest: stel je het voor als zéér luxe en écht perfect verzorgd, en dat dus in het kwadraat.

Het leuke is: zo’n cruiseschip blijkt óók groot te zijn in kleine dingen. Zo werden naast alle activiteiten, de wervelende shows in het scheepstheater, muziek en ander vermaak namelijk dagelijks trivia-quizjes georganiseerd. En aangezien met name mijn broer en ik wedijveren wie de grootste ballast aan volstrekt nutteloze kennis meetorst, waren dit dé gelegenheden om – gesterkt en aangemoedigd door de rest van het reisgezelschap – de spreekwoordelijke handschoen op te pakken tegen andere triviateams uit binnen- en buitenland.

Ja, dan heb je ook wat.

Ja, dan heb je ook wat.

Wij hebben in vrijwel alle gevallen met opgeheven hoofd het strijdperk weer kunnen verlaten. Onze familieprijzenkast is onder meer verrijkt met enkele fraaie HAL-speldjes – met een waarde die ruim onder de miljoen dollar ligt, aldus quizmaster en cruise director Marcel Eringa.

Een cruise is écht een belevenis, dat is zeker.

De plaatjes vertellen verder het verhaal wel. (U zit misschien niet te wachten op een compleet reisdagboek.)

Share