Straatlantaarn

Soms kun je van kleinigheden best blij worden. Maar wie wordt er nou blij van zoiets banaals als een nieuwe lamp in de lantaarnpaal voor zijn huis? Nou, ik dus.

Sinds gisteren is het bestaande TL-armatuur in de lantaarnpaal voor onze deur vervangen door een led-armatuur. 24 ledlampjes in een keurige rechthoek. En een lícht dat het geeft zeg!

101_0283

Het waarom van deze verandering had ik niet direct scherp op het netvlies. Even zoeken op de gemeentelijke website bracht gelukkig licht in de duisternis. Blijkt trouwens dat er niet zómaar een led-straatlantaarn staat, maar één met een dimmer. Het effect daarvan moet ik eerlijk gezegd nog zien.

Het gemeentelijk rapport ‘Het Donker Belicht’ van 33 pagina’s meldt enthousiast dat openbare verlichting duurzaam, milieuvriendelijk, veilig, sfeervol, betaalbaar moet zijn en dient aan te sluiten bij de wensen van de bewoners. Nou, bij deze bewoner sluit het goed aan. En onze hele wijk krijgt openbare ledverlichting!

Eh, ja, nou, leuk, nieuwe straatlantaarn met ledlampjes, zult u zeggen. En wat dan nog.

Nog maar een paar jaar terug terug kochten we de eerste ledlampjes voor gebruik in huis. Een dure miskoop met foeilelijk, flets blauwig licht. En nu blijkt pal voor onze deur ledverlichting opeens volwassen te zijn geworden. Dat ervaar ik als een kleine maar betekenisvolle stap in een goede, duurzame richting. Chapeau voor de gemeente Leeuwarden!

 101_0288 copy

Share