Vaccinatie beschermt je tegen (ernstig) ziek worden

Vandaag (donderdag) viel de oproep voor onze herhalingsvaccinatie tegen corona in de bus. Onze jaargang is aan de beurt, tot mijn genoegen. Voor mij de vijfde coronaprik.

Er was één maar. Afgelopen maandag voelde ik me wat grieperig en deed dinsdag voor de zekerheid een coronatest. En jawel: binnen luttelijke seconden al staarden twee streepjes in de zelftest mij geniepig aan. Hartstikke coronapositief. Oeps dus.

Gevaccineerden hebben -statistisch gezien- een kleinere kans op ernstige gevolgen door corona, en inderdaad, het bleef bij grieperige klachten. Vervelend uiteraard, maar ook niet meer dan dat. En vanzelfsprekend hebben we netjes de voorschriften en adviezen van de Rijksoverheid gevolgd.

Ik zette een licht ironisch bericht op Twitter dat de timing van de oproep een beetje ongelukkig gekozen was, met een foto van mijn positieve testresultaat. Als reactie kwam er een aantal beterschapswensen (dank!) maar ook reacties van, zeg maar, coronasceptici. Mensen die ik niet volg en die ik niet ken.  “De spuiten vermorzelen je immuunsysteem!”, waarschuwde een anonieme reageerder, zo te zien tevens FvD-aanhanger. Deze reageerder ging niet over één nacht ijs. Er zat ‘bewijs’ bij zijn/haar stelling.

  • Een verwijzing naar een Amerikaanse arts die zo te zien vooral is gefocust op de verkoop van allerhande supplementen die de gezondheid en de weerstand moeten bevorderen. Waaronder, je verwacht het niet, Ivermectine.
  • Ook een verwijzing naar een zg. ‘preprint’-website  waarop niet-peer-reviewed wetenschappelijk onderzoek kan worden gepubliceerd. De betrouwbaarheid van dat soort onderzoeken is meer dan eens van een uiterst dubieus gehalte.
  • En bovendien een verwijzing naar een epidemioloog die een serieuze carrière te grabbel heeft gegooid door tijdens de regeringsperiode-Trump namens diezelfde regering tegen de (corona‑)wetenschap te ageren. Hij heeft een website met een grote donatieknop. Op zijn website steekt hij onder meer de loftrompet over (jawel!) Ivermectine, en wijst op de ‘enorme gevaren’ van mondneusmaskers. Kletskoek dus.

Zo’n donatieknop of handel in allerlei preparaten zie je nou nooit bij het RIVM of vergelijkbare instituten in het buitenland. Deze instituten verwijzen wél naar gedegen peer-reviewed onderzoek, en geven op basis daarvan steekhoudende adviezen over vaccinatie. Die adviezen zijn wereldwijd geheel vergelijkbaar: vaccineren is veilig en beschermt tegen ernstige gevolgen door corona.

Dus, alle ongetwijfeld goede bedoelingen van alle reageerders ten spijt – ik houd me aan de adviezen van Rijksoverheid / RIVM, met dank voor jullie bezorgdheid. Eerlijk gezegd maak ik me eerder bezorgd om de mensen die in de fabeltjesfuik zijn meegezogen en van daaruit nog steeds, bijna drie jaar na de start van de coronacrisis, blind varen op ‘wetenschappelijke’ nonsens en desinformatie. Ik adviseer eenieder om bij corona en coronavaccinatie de adviezen van RIVM/Rijksoverheid te volgen.

Zoals het RIVM het samenvat: Vaccinatie beschermt je tegen (ernstig) ziek worden. Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

Share